15 April, 2010

Emping Padi

Mula2 padi pulut diketam(kuning2 campur hijau)
Pengetam
Yang atas(muda) untuk buat ringgi. Yang bawah untuk buat emping.

Selepas ditanggalkan daripada tangkai, digoreng, bila padi dah meletup2 barulah diangkat dan dituang kedalam lesung danditumbuk beramai2.

Dtumbuk kemudian ditampi untuk dibuang kulitnya.


Cara makannya yang senang ,ialah digaul sahaja dengan kelapa parut gula dan sedikit garam. Cara yang lain ialah dibuat emping kerabu.
Bahan2nya ialah emping, kerisek, isi ikan, bawang merah, bawang puteh, lada hitam dan sedikit garam.
Emping digoreng bersama kerisek, bawang,ikan dan lada hitam ditumbuk halus.Dan dimasukkanlah sekali bersama emping tadi. Digoreng2lah sekejap, pastu boleh la di makan.

No comments: