27 June, 2010

Buah Lakum(Vitis diffusa)

Buah ni tak boleh makan....gatal. Selalunya buat umpan pancing ikan kalui.

5 comments:

iDAN said...

Saya lama tak klik laman web di Tripod tu, tak sangka ada pesanan Pak Ngah kita kat sana!;

Cantik apa! ... blog Pak Ngah ini agar kita selalu bersapa di dunia maya ini!

Pa' Umaq said...

Terimakaseh Idan.saya perlu belajar lagi kat Idan

Shah said...

Masa saya kecil dulu, tok saya masak asam pedas sepat kedah bubuh buah lakum yang masih hijau. memang sedap dan tak gatal langsung!

terataksenja said...

Orang tua2 dulu ada cara depa buat bagi tak gatai......macam batang keladi ,batang lekiaq, kalau tak pandai buat gatai...oooo

Shah said...

Tok Penghulu, masa jumpa Tok saya beberapa bulan lepas saya pun tanya dia apa petua supaya buah lakum yang dia masak tidak gatal. Dia cakap tak ada petua apa2 cuma pastikan lakum tersebut empuk. Suatu hari nanti bila saya sudah balik menetap di kampung bolehlah saya cuba masak sendiri buah lakum and makan tengok... gatal ke tak.